To super prosty i szybki przepis na wiosenną sałatkę ryżową z młodymi listkami sałat i fasolką flażolet.
W tym przepisie na sałatkę ryżową wykorzystałam brązowy ryż, bo ma więcej korzyści zdrowotnych, niż ryż biały.
Dlaczego brązowy ryż jest lepszy od białego?
Brązowy ryż jest ogólnie bardziej pożywny niż ryż biały. Ma wyższą zawartość błonnika, zazwyczaj dostarcza od 1 do 3 g więcej błonnika niż porównywalna ilość białego ryżu. Jest doskonałym źródłem manganu, niezbędnym minerałem do produkcji energii i funkcji antyoksydacyjnej. W przeciwieństwie do białego ryżu, jest dobrym źródłem magnezu, kwasu foliowego i selenu.
Przed ugotowaniem ryżu koniecznie trzeba go wypłukać w zimnej wodzie. W ten sposób zmniejsza się poziom niekorzystnego dla organizmu arsenu, który występuje w każdym gatunku ryżu. Należy tak długo płukać ryż, aż z mlecznej wody zrobi się przeźroczysta. Nie gotuj ryżu w woreczkach.
Wiosenne klimaty
W warzywniakach mamy wysyp świeżych nowalijek, wykorzystaj je do tego przepisu. Możesz kupić gotową mieszankę młodych listków: rukola, szpinak, botwinka, roszponka, to skróci czas przygotowania tej sałatki ryżowej.
Sałatka Ryżowa – przepis krok po kroku

Sałatka ryżowa z brązowego ryżu z młodymi listkami sałat i fasolką flażolet.
Przygotuj składniki.
Przed ugotowaniem ryżu zawsze płuczę go kilka minut pod zimną wodą. Nie gotuję ryżu w woreczkach. Wsypuję go do garnka i zalewam zimną wodą. Ponad ryżem powinno być tylko około 2 cm wody. Po zagotowaniu zmniejszam temperaturę na minimalną, przykrywam pokrywką i nastawiam czas na 15 minut. Do gotowania ryżu nie dodaje się soli, to zapamiętałam z lekcji gotowania w Tajlandii 🙂
Pokrój drobno cebulę i czosnek. Podsmaż na oleju około 5 minut.
Posiekaj dymkę, zielone i białe części.
Do podsmażonej cebuli dodaj odsączony z wody ryż. Podsmaż razem około 5 minut, często mieszając.
Dodaj młode listki sałat, fasolkę flażoletkę, oregano, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj wszystkie składniki i sałatka gotowa. Smacznego!
Ingredients
Directions
Sałatka ryżowa z brązowego ryżu z młodymi listkami sałat i fasolką flażolet.
Przygotuj składniki.
Przed ugotowaniem ryżu zawsze płuczę go kilka minut pod zimną wodą. Nie gotuję ryżu w woreczkach. Wsypuję go do garnka i zalewam zimną wodą. Ponad ryżem powinno być tylko około 2 cm wody. Po zagotowaniu zmniejszam temperaturę na minimalną, przykrywam pokrywką i nastawiam czas na 15 minut. Do gotowania ryżu nie dodaje się soli, to zapamiętałam z lekcji gotowania w Tajlandii 🙂
Pokrój drobno cebulę i czosnek. Podsmaż na oleju około 5 minut.
Posiekaj dymkę, zielone i białe części.
Do podsmażonej cebuli dodaj odsączony z wody ryż. Podsmaż razem około 5 minut, często mieszając.
Dodaj młode listki sałat, fasolkę flażoletkę, oregano, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj wszystkie składniki i sałatka gotowa. Smacznego!