Brokuły to wiosenne superfood! Niedawno napisałam Wam o najnowszych badaniach i kolejnych odkryciach amerykańskich naukowców o jego dobroczynnym wpływie na nasze zdrowie: http://zielomania.pl/covid-19-dieta/ Najwięcej właściwości zachowuje zjadany na surowo, dlatego przygotowałam dla Was przepis na pyszną i chrupiącą sałatkę ze świeżego brokuła.
Sałatka jest banalnie prosta i pyszna. Brokuły wystarczy sparzyć i podzielić na małe różyczki na jeden kęs. Przygotuj sos, a następnie połącz razem wszystkie składniki z poniższego przepisu. To wszystko! Jeżeli tę sałatkę przygotujesz wcześniej, odstawisz w chłodne miejsce, to smaki przegryzą się i będzie jeszcze smaczniejsza.
Sałatka jest chrupiąca i soczysta, sos musztardowo-miodowy, lekko wytrawny i słodkawy, idealnie komponuje się z brokułami, oraz czerwoną cebulą. Słonecznik i sezam wzbogacają danie w dodatkowe wartości odżywcze, dodają chrupkości i orzechowej nuty. Rodzynki podkreślają słodycz sosu. Ten przepis pozwoli Ci dostarczyć do organizmu to, co jest najlepsze w brokułach. Idealna wiosenna sałatka!
Sałatka ze Świeżego Brokuła – przepis krok po kroku

Przygotuj składniki. Brokuła umyj, sparz wrzątkiem, następnie polej zimną wodą, w ten sposób zachowa swoją chrupkość. Rodzynki najlepiej namoczyć wcześniej, jeżeli tego nie zrobiliście, to nie szkodzi, sparzcie je wrzątkiem i zostawcie w letniej wodzie na czas przygotowywania reszty składników. Słonecznik może być świeży lub podprażony, to zależy co akurat macie pod ręką.
W naczyniu wymieszaj składniki na sos. Do octu dodaj najpierw sól, aby się rozpuściła. Następnie dolewaj cienkim strumieniem oliwę i energicznie mieszaj. Dodaj musztardę i miód.
Różyczki brokuła rozdziel na małe cząstki na jeden kęs. Cebulę pokrój w piórka.
W misce wymieszaj wszystkie składniki i sałatka gotowa. Smacznego chrupania!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Brokuła umyj, sparz wrzątkiem, następnie polej zimną wodą, w ten sposób zachowa swoją chrupkość. Rodzynki najlepiej namoczyć wcześniej, jeżeli tego nie zrobiliście, to nie szkodzi, sparzcie je wrzątkiem i zostawcie w letniej wodzie na czas przygotowywania reszty składników. Słonecznik może być świeży lub podprażony, to zależy co akurat macie pod ręką.
W naczyniu wymieszaj składniki na sos. Do octu dodaj najpierw sól, aby się rozpuściła. Następnie dolewaj cienkim strumieniem oliwę i energicznie mieszaj. Dodaj musztardę i miód.
Różyczki brokuła rozdziel na małe cząstki na jeden kęs. Cebulę pokrój w piórka.
W misce wymieszaj wszystkie składniki i sałatka gotowa. Smacznego chrupania!