Totalnie uniwersalna letnia sałatka!

Latem najlepiej przygotowywać dania szybkie i takie, które można wykorzystać na różny sposób. Zrobić wielką michę jedzenia i mieć spokój na jakiś czas, by móc cieszyć się słońcem i wakacjami.

Zatem, jakie musi spełniać kryteria? Powinno być sycące, kolorowe, lekko pikantne, trochę chrupiące, soczyste i głębokie w smaku. Wszystko to znajdziecie właśnie w mojej letniej sałatce z ryżem i kurczakiem. Sałatka dobrze przechowuje się w pudełkach, można podawać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. To świetny pomysł na lunch do pracy, na piknik, czy dłuższą wakacyjną wycieczkę. W domu może być daniem na obiad lub kolację i świetnie sprawdzi się na przyjęciu lub weekendowym grillowaniu. Co jeszcze można…, no można zawinąć ją w tortillę, podać jako burrito, zapiec z serem cheddar, albo gorgonzolą, podsmażyć na śniadanie na patelni i wbić jajko sadzone. Uniwersalna totalnie!

Sałatkę robi się naprawdę szybko, to tylko kwestia ugotowania ryżu i kurczaka z ziemniakami, czyli około 25 minut. W czasie gotowania zdążycie pokroić resztę składników, a potem to już tylko trzeba wszystko razem wymieszać, i już. W tym przepisie proponuję ugotować pierś z kurczaka, dzięki temu będzie soczysta. Można też wykorzystać kurczaka podsmażonego lub grillowanego. Ryż daje gwarancję, że danie nasyci nas na długo. Kolorowa papryka sprawia, że sałatka wygląda atrakcyjnie i przyjemnie coś w niej chrupie. Jednym z niezbędnych składników, która nadaje sałatce wyjątkowego smaku, soczystości i delikatnej ostrości jest salsa Chunky. Zawarta w niej kompozycja smaków jest sercem tej sałatki. Przepis na salsę Chunky znajdziecie tu: http://zielomania.pl/recipes/salsa-chunky/ Można oczywiście i ją kupić, ale nie jestem w stanie Wam polecić konkretnego produktu, bo zawsze robię ją sama w domu. Salsę też robi się szybko, można przechowywać ją kilka dni w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. Jest świetna do chipsów i nachos. Jeżeli nie lubicie kolendry, zastąpcie ją natką pietruszki. Jeżeli lubicie hot smaki, dodajcie więcej chilli. Pikantne jedzenie jest naprawdę świetne na upały, nieprzypadkowo najostrzejsze potrawy pochodzą z kultur żyjących w gorącym klimacie. Pikantne potrawy powodują pocenie się ciała, a to jest najlepsze, naturalne chłodzenie organizmu, w ten sposób usuwane jest ciepło z ciała. Jeszcze trzeba zadbać o dobre nawadnianie organizmu i upał stanie się znośniejszy.

Z niniejszego przepisu otrzymacie ogromną michę pysznej sałatki. Nie ma chyba takiej osoby, której by ona nie smakowała. Bynajmniej, nie znam takiej 😉

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

To przepis na pyszną, sycącą sałatkę, którą można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego jest niezawodna podczas wakacyjnych wycieczek i pikników. Zobacz składniki!

Yields8 Servings
Prep Time15 minsCook Time25 minsTotal Time40 mins

 1 pierś z kurczaka
 300 g ryżu Arborio
 1 słoik/puszka czerwonej fasoli
 3 kolorowe papryki
 2 średnie ziemniaki
 pęczek szczypiorku
 pęczek świeżej kolendry (opcjonalnie natka pietruszki)
 250 ml salsy Chunky
 2 łyżki soku z cytryny
 2 łyżki oleju rzepakowego
 sól i pieprz do smaku
 1 duża sałata rzymska (lub dwie małe)

1

Przygotuj składniki. Salsę Chunky możesz przygotować według mojego przepisu (wejdź w przepisy-sosy-Salsa Chunky), albo kupić gotową.

2

Włóż pierś z kurczaka i obrane ziemniaki do niewielkiego garnka, zalej wodą, dodaj pół łyżeczki soli i gotuj około 25 minut. Ryż dobrze wypłucz pod zimną wodą i gotuj również około 25 minut. Uważaj, żeby się nie rozgotował.

3

W tym czasie usuń z papryk gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Następnie pokrój ugotowaną pierś z kurczaka i ziemniaki również w kostkę. Odsącz czerwoną fasolę z płynu. Posiekaj szczypiorek i kolendrę. Do salsy Chunky dodaj olej, cytrynę i wymieszaj.

4

W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki: ryż, paprykę, fasolę, ziemniaki, kurczaka, szczypiorek, kolendrę, salsę chunky, dopraw solą i pieprzem.

5

Rozłóż na talerzach lub w miseczkach liście sałaty rzymskiej, nałóż porcję sałatki i delektuj się jej smakiem. Smacznego!

Ingredients

 1 pierś z kurczaka
 300 g ryżu Arborio
 1 słoik/puszka czerwonej fasoli
 3 kolorowe papryki
 2 średnie ziemniaki
 pęczek szczypiorku
 pęczek świeżej kolendry (opcjonalnie natka pietruszki)
 250 ml salsy Chunky
 2 łyżki soku z cytryny
 2 łyżki oleju rzepakowego
 sól i pieprz do smaku
 1 duża sałata rzymska (lub dwie małe)

Directions

1

Przygotuj składniki. Salsę Chunky możesz przygotować według mojego przepisu (wejdź w przepisy-sosy-Salsa Chunky), albo kupić gotową.

2

Włóż pierś z kurczaka i obrane ziemniaki do niewielkiego garnka, zalej wodą, dodaj pół łyżeczki soli i gotuj około 25 minut. Ryż dobrze wypłucz pod zimną wodą i gotuj również około 25 minut. Uważaj, żeby się nie rozgotował.

3

W tym czasie usuń z papryk gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Następnie pokrój ugotowaną pierś z kurczaka i ziemniaki również w kostkę. Odsącz czerwoną fasolę z płynu. Posiekaj szczypiorek i kolendrę. Do salsy Chunky dodaj olej, cytrynę i wymieszaj.

4

W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki: ryż, paprykę, fasolę, ziemniaki, kurczaka, szczypiorek, kolendrę, salsę chunky, dopraw solą i pieprzem.

5

Rozłóż na talerzach lub w miseczkach liście sałaty rzymskiej, nałóż porcję sałatki i delektuj się jej smakiem. Smacznego!

Letnia Sałatka z Kurczakiem
(Visited 110 times, 1 visits today)