Viva la Fiesta!

Najlepszym jedzeniem na imprezę są chyba dania kuchni meksykańskiej. Są kolorowe, bogate w smaki, pełne chrupiących warzyw, soczystego mięsa, pysznych sals i łatwo się je przygotowuje. Gdy tylko na stole pojawi się salsa guacamole z koszykiem chipsów kukurydzianych, gadka sama zaczyna się kręcić. Kiedy nad daniami nieustannie krzyżują się ręce, podajemy sobie składniki, a to do tortilli, czy taco, przy stole jest przyjemny szum i łatwo nawiązać rozmowę. Dlatego wystarczy przygotować tortille http://zielomania.pl/recipes/tortille-pszenne/, chipsy kukurydziane, kilka dodatków takich jak salsy, grillowane warzywa, mięsa i fiestę można zaczynać!

Jednym z moich ulubionych dań jest fajita, danie niewątpliwie biesiadne, każdy sam komponuje i zawija swoją tortillę, można zrobić ją z kurczakiem w taki sposób: http://zielomania.pl/recipes/fajita-z-kurczakiem/ ale też jest pyszna z wołowiną lub krewetkami.

Fajita z kurczakiem

Prostą i smaczną przekąską są quesadille, czyli torille pszenne lub kukurydziane zapieczone z serem i dodatkami, można zrobić na przykład taką z kurczakiem: http://zielomania.pl/recipes/quesadilla-z-kurczakiem/ Podaje się również do niej różne salsy, świetnie smakuje z salsą mango albo mocno pomidorową salsą fresca. No i ten ciągnący się ser… mniam! Kto nie lubi?… 😉

Quesadilla z kurczakiem

Świetnym pomysłem na imprezę jest również spektakularna zapiekanka z wołowiny i salsy chunky, według przepisu poniżej. Wygląda pięknie i apetycznie, przy tym jest naprawdę obłędnie dobra i bardzo sycąca. Salsę robi się dosłownie w 10 minut wystarczy przygotować składniki, pokroić je i wymieszać, przepis na salsę tutaj: http://zielomania.pl/recipes/salsa-chunky/ Jest pyszna z chipsami kukurydzianymi, ale też świetnie nadaje się właśnie do zapiekania różnych mięs.

Salsa Chunky

Zapiekanka przełożona jest chipsami kukurydzianymi, wołowiną zapieczoną z aromatycznymi pomidorami i ostrymi papryczkami, serem Cheddar i śmietanowym serkiem ziarnistym. Ostrość nadzienia możecie sami regulować, dodając tyle jalapeno i chipotle, ile lubicie. Serek ziarnisty ze śmietaną przyjemnie łagodzi ostrość potrawy i sprawia, że każdy kęs zapiekanki rozpływa się w ustach. Można jeść ją zarówno chipsami kukurydzianymi, jak również nałożyć porcję na tortillę. Z taką zapiekanką każda impreza będzie udana! Fiesta Casserole!

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields6 Servings
Prep Time30 minsCook Time30 minsTotal Time1 hr

 800 g mielonego mięsa wołowego
 300 g kukurydzy z puszki
 300 ml śmietany 18%
 300 g serka ziarnistego (serek wiejski)
 600 ml salsy Chunky (wg mojego przepisu)
 100 g czarnych oliwek
 400 g chipsów kukurydzianych (dwie paczki)
 3 łyżki posiekanego szczypiorku
 1 pomidor
 200 g tartego sera Cheddar
 3 łyżki oleju do smażenia

1

Przygotuj składniki. Salsę Chunky najlepiej zrobić samemu, trwa to około 10 minut, przepis jest w zakładce sosy/Salsa Chunky. Właśnie tę porcję salsy użyłam do przygotowania zapiekanki. Oliwki pokrój w krążki.

2

Na gorącym oleju podsmaż mięso, około 5 minut często mieszając. Następnie dodaj kukurydzę, oliwki (zostaw łyżkę oliwek do dekoracji) i salsę Chunky. Duś około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

3

Serek ziarnisty odsączam, ponieważ śmietanka w której jest zanurzony, zazwyczaj jest zbyt rzadka. Odsączony serek wmieszaj z gęstą śmietaną 18%.
Nastaw piekarnik na 180*C.
Szczypiorek drobno posiekaj. Pomidora należy sparzyć, obierać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.

4

Przygotuj żaroodporne naczynie. Możesz zapiekankę zapiec w jednej dużej foremce, albo w kilku mniejszych. Zapiekanka jest dwuwarstwowa, więc podziel składniki mniej więcej na dwie części. Zostaw przynajmniej pół paczki chipsów kukurydzianych. Część wykorzystasz do dekoracji zapiekanki, a resztę do nabierania farszu.
Na dnie naczynia ułóż warstwę chipsów kukurydzianych, a na nich porcję wołowiny.

5

Następnie posyp mięso serem Cheddar i nałóż porcję serka ziarnistego.

6

Nałóż kolejną warstwę chipsów kukurydzianych i drugą warstwę wołowiny.

7

Następnie wyłóż resztę serka ziarnistego i posyp serem Cheddar. Włóż do rozgrzanego do 180*C piekarnika i zapiekaj 30 minut.

8

Gorącą zapiekankę udekoruj świeżym pomidorem pokrojonym w kostkę, oliwkami i szczypiorkiem. Chipsy kukurydziane ułóż wzdłuż brzegów naczynia. Farsz można nabierać chipsami.

Ingredients

 800 g mielonego mięsa wołowego
 300 g kukurydzy z puszki
 300 ml śmietany 18%
 300 g serka ziarnistego (serek wiejski)
 600 ml salsy Chunky (wg mojego przepisu)
 100 g czarnych oliwek
 400 g chipsów kukurydzianych (dwie paczki)
 3 łyżki posiekanego szczypiorku
 1 pomidor
 200 g tartego sera Cheddar
 3 łyżki oleju do smażenia

Directions

1

Przygotuj składniki. Salsę Chunky najlepiej zrobić samemu, trwa to około 10 minut, przepis jest w zakładce sosy/Salsa Chunky. Właśnie tę porcję salsy użyłam do przygotowania zapiekanki. Oliwki pokrój w krążki.

2

Na gorącym oleju podsmaż mięso, około 5 minut często mieszając. Następnie dodaj kukurydzę, oliwki (zostaw łyżkę oliwek do dekoracji) i salsę Chunky. Duś około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

3

Serek ziarnisty odsączam, ponieważ śmietanka w której jest zanurzony, zazwyczaj jest zbyt rzadka. Odsączony serek wmieszaj z gęstą śmietaną 18%.
Nastaw piekarnik na 180*C.
Szczypiorek drobno posiekaj. Pomidora należy sparzyć, obierać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.

4

Przygotuj żaroodporne naczynie. Możesz zapiekankę zapiec w jednej dużej foremce, albo w kilku mniejszych. Zapiekanka jest dwuwarstwowa, więc podziel składniki mniej więcej na dwie części. Zostaw przynajmniej pół paczki chipsów kukurydzianych. Część wykorzystasz do dekoracji zapiekanki, a resztę do nabierania farszu.
Na dnie naczynia ułóż warstwę chipsów kukurydzianych, a na nich porcję wołowiny.

5

Następnie posyp mięso serem Cheddar i nałóż porcję serka ziarnistego.

6

Nałóż kolejną warstwę chipsów kukurydzianych i drugą warstwę wołowiny.

7

Następnie wyłóż resztę serka ziarnistego i posyp serem Cheddar. Włóż do rozgrzanego do 180*C piekarnika i zapiekaj 30 minut.

8

Gorącą zapiekankę udekoruj świeżym pomidorem pokrojonym w kostkę, oliwkami i szczypiorkiem. Chipsy kukurydziane ułóż wzdłuż brzegów naczynia. Farsz można nabierać chipsami.

Zapiekanka z Wołowiną i Salsą Chunky

(Visited 135 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *