Ta zupa jest baaaaardzo pyszna! Do jej przygotowania zainspirowała mnie tradycyjna zupa afrykańska, której podstawowymi składnikami są: masło z orzeszków ziemnych, chilli i pomidory. To świetne danie na lunch do pracy, pożywne i dodające energii.
Jak smakuje zupa z masłem orzechowym?
Ta wegetariańska zupa jest kremowa, bogata w smaku gładka i przypomina curry. Jest pożywna, pełna błonnika i bogatej dobroci, która doda Ci energii. Dominuje zrównoważony pikantny smak z nutą słodyczy.
Co zrobić z botwiny?
No właśnie, tak się zastanawiałam co zrobić z botwiny innego, niż chłodnik, a od dawna zbierałam się do opracowania przepisu na zupę z masłem orzechowym. No i tak mi się dzisiaj pięknie połączyło: botwinka i masło orzechowe! Wyszło genialnie. Botwinka całkiem inaczej smakuje w tej zupie, jak nie botwinka. Tu dominuje smak pomidorów i masła orzechowego. Jeżeli nie lubicie botwinki, to w tym daniu nie będzie Wam przeszkadzała. Za to skorzystacie z dobroczynnych właściwości tego wyjątkowego warzywa.
Podpowiem Wam również, że jeżeli zastąpicie botwinkę jarmużem, albo młodą kapustą, też będzie pysznie. To będzie kolejna wersja tej wegetariańskiej zupy.
Jakie wybrać masło orzechowe?
Najlepsze będzie gładkie masło orzechowe 100%, ale z kawałkami orzechów też spróbujcie. Drobinki orzechów nie przeszkadzały mi w trakcie jedzenia.
Z czego składa się zupa?
Ta wegetariańska zupa składa się z trzech głównych składników: masło z orzeszków ziemnych, chilli i pomidory. Pikantność zupy możesz regulować według własnych upodobań, jeżeli lubisz bardzo ostre smaki dodaj więcej chilli. Użyj świeżej papryczki chilli, albo suszonych płatków.
Żeby podkreślić intensywność smaku pomidorów kup dobrej jakości koncentrat pomidorowy.
Do przygotowania tej wersji zupy wybrałam proste dodatki: botwinę, kaszę owsianą, cebulę i czosnek. Owies jest zbawienny dla naszego organizmu, zazwyczaj spożywamy go w formie płatków owsianych, ale w postaci kaszy daje wiele nowych możliwości przygotowania. Kasza owsiana jest bogatym źródłem potasu, selenu i cynku dlatego między innymi poprawia samopoczucie w stanach wyczerpania nerwowego i osłabienia. W połączeniu z masłem orzechowym bogatym w białko i minerały, botwiną pełną witamin z grupy B i wapnia, rozweselającymi pomidorami wspierającymi układ nerwowy, oraz papryczką chilli dodającą kopa, jest idealnym posiłkiem na lunch do pracy. Każda łyżka tej zupy doda Ci skrzydeł!
Wegetariańska zupa z masłem orzechowym krok po kroku

Przygotuj składniki.
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Obierz cebulę, drobno pokrój i podsmaż na oliwie, razem z solą, pieprzem i płatkami chilli (5 minut).
Następnie dodaj kaszę i przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmaż razem 3 minuty, aby smaki się przeniknęły. Dodaj przecier pomidorowy, pokrojoną botwinkę, zalej bulionem i gotuj około 5 minut.
Do gorącej zupy dodaj masło orzechowe, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Gotowe!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki.
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Obierz cebulę, drobno pokrój i podsmaż na oliwie, razem z solą, pieprzem i płatkami chilli (5 minut).
Następnie dodaj kaszę i przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmaż razem 3 minuty, aby smaki się przeniknęły. Dodaj przecier pomidorowy, pokrojoną botwinkę, zalej bulionem i gotuj około 5 minut.
Do gorącej zupy dodaj masło orzechowe, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Gotowe!