Zapiekanka ziemniaczana – ryba i por

To jest przepis, który nastroi Cię wiosennie! Zapieczone aksamitne ziemniaki w soczystym sosie z pora, maślane polędwiczki z dorsza, chrupiący szczypior, świeże kiełki i aromatyczna natka pietruszki. Zobacz, jak przygotować pyszną ziemniaczaną zapiekankę z rybą i sosem z pora.

Niezależnie, czy zapiekam ziemniaki z rybą, czy bez, to danie smakuje wyśmienicie i świeżo. Połączenie ziemniaków z aksamitnym sosem z pora jest wystarczająco dobre. Dodanie ryby sprawia, że otrzymujesz pełnowartościowe i sycące danie obiadowe. Możesz wybrać.

Jak zrobić sos z pora?

Aby przygotować pyszny sos z pora do zapiekanki ziemniaczanej potrzebne są: por, cebula, czosnek, parmezan, śmietana 30%, oraz odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu do smaku. Na niewielkiej ilości oleju podsmażam por i cebulę, następnie wszystkie składniki razem miksuję. Tak przygotowanym sosem zalewam pokrojone w plasterki ziemniaki i zapiekam półtorej godziny w temperaturze 180*C.

Świeży wiosenny smak zapiekanki dopełni posiekany szczypiorek, natka pietruszki i kiełki rzodkiewki. Nie żałujcie zieleniny! To może być Twój nowy ulubiony obiad!

Przepis krok po kroku:

Zapiekanka Ziemniaczana z Rybą i Sosem z Pora

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields4 Servings
Prep Time20 minsCook Time1 hr 30 minsTotal Time1 hr 50 mins

 1 kg ziemniaków
 1 duży por
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 500 g polędwiczek z dorsza (dwa opakowania)
 400 ml śmietany 30%
 50 g tartego Parmezanu
 sól i pieprz do smaku
 natka pietruszki
 szczypiorek
 3 łyżki oleju do smażenia

1

Przygotuj składniki i duże naczynie do zapiekania z pokrywką. Do przygotowania tego dania użyłam świeżych polędwiczek z dorsza. Włącz piekarnik na 180*C.

2

Pokrój cebulę i por w piórka. Nie musisz się specjalnie starać, bo zostaną potem zmiksowane. Podsmaż na oleju około 10 minut.

3

W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w plastry.

4

Do podsmażonej cebuli z porem dodaj obrany czosnek, śmietanę i zmiksuj. Następnie dodaj parmezan, sól, pieprz i wymieszaj.

5

W naczyniu do zapiekania ułóż ziemniaki i kawałki dorsza.

6

Następnie zalej wszystko sosem z pora, przykryj pokrywką i zapiekaj półtorej godziny w temperaturze 180*C.

7

Gotową zapiekankę z ziemniakami, rybą i sosem z pora posyp posiekanym szczypiorkiem i pietruszką. Smacznego!

Ingredients

 1 kg ziemniaków
 1 duży por
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 500 g polędwiczek z dorsza (dwa opakowania)
 400 ml śmietany 30%
 50 g tartego Parmezanu
 sól i pieprz do smaku
 natka pietruszki
 szczypiorek
 3 łyżki oleju do smażenia

Directions

1

Przygotuj składniki i duże naczynie do zapiekania z pokrywką. Do przygotowania tego dania użyłam świeżych polędwiczek z dorsza. Włącz piekarnik na 180*C.

2

Pokrój cebulę i por w piórka. Nie musisz się specjalnie starać, bo zostaną potem zmiksowane. Podsmaż na oleju około 10 minut.

3

W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w plastry.

4

Do podsmażonej cebuli z porem dodaj obrany czosnek, śmietanę i zmiksuj. Następnie dodaj parmezan, sól, pieprz i wymieszaj.

5

W naczyniu do zapiekania ułóż ziemniaki i kawałki dorsza.

6

Następnie zalej wszystko sosem z pora, przykryj pokrywką i zapiekaj półtorej godziny w temperaturze 180*C.

7

Gotową zapiekankę z ziemniakami, rybą i sosem z pora posyp posiekanym szczypiorkiem i pietruszką. Smacznego!

Zapiekanka z Ziemniakami i Rybą
(Visited 202 times, 1 visits today)