To jest przepis, który nastroi Cię wiosennie! Zapieczone aksamitne ziemniaki w soczystym sosie z pora, maślane polędwiczki z dorsza, chrupiący szczypior, świeże kiełki i aromatyczna natka pietruszki. Zobacz, jak przygotować pyszną ziemniaczaną zapiekankę z rybą i sosem z pora.
Niezależnie, czy zapiekam ziemniaki z rybą, czy bez, to danie smakuje wyśmienicie i świeżo. Połączenie ziemniaków z aksamitnym sosem z pora jest wystarczająco dobre. Dodanie ryby sprawia, że otrzymujesz pełnowartościowe i sycące danie obiadowe. Możesz wybrać.
Jak zrobić sos z pora?
Aby przygotować pyszny sos z pora do zapiekanki ziemniaczanej potrzebne są: por, cebula, czosnek, parmezan, śmietana 30%, oraz odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu do smaku. Na niewielkiej ilości oleju podsmażam por i cebulę, następnie wszystkie składniki razem miksuję. Tak przygotowanym sosem zalewam pokrojone w plasterki ziemniaki i zapiekam półtorej godziny w temperaturze 180*C.
Świeży wiosenny smak zapiekanki dopełni posiekany szczypiorek, natka pietruszki i kiełki rzodkiewki. Nie żałujcie zieleniny! To może być Twój nowy ulubiony obiad!
Przepis krok po kroku:
Zapiekanka Ziemniaczana z Rybą i Sosem z Pora

Przygotuj składniki i duże naczynie do zapiekania z pokrywką. Do przygotowania tego dania użyłam świeżych polędwiczek z dorsza. Włącz piekarnik na 180*C.
Pokrój cebulę i por w piórka. Nie musisz się specjalnie starać, bo zostaną potem zmiksowane. Podsmaż na oleju około 10 minut.
W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w plastry.
Do podsmażonej cebuli z porem dodaj obrany czosnek, śmietanę i zmiksuj. Następnie dodaj parmezan, sól, pieprz i wymieszaj.
W naczyniu do zapiekania ułóż ziemniaki i kawałki dorsza.
Następnie zalej wszystko sosem z pora, przykryj pokrywką i zapiekaj półtorej godziny w temperaturze 180*C.
Gotową zapiekankę z ziemniakami, rybą i sosem z pora posyp posiekanym szczypiorkiem i pietruszką. Smacznego!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki i duże naczynie do zapiekania z pokrywką. Do przygotowania tego dania użyłam świeżych polędwiczek z dorsza. Włącz piekarnik na 180*C.
Pokrój cebulę i por w piórka. Nie musisz się specjalnie starać, bo zostaną potem zmiksowane. Podsmaż na oleju około 10 minut.
W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w plastry.
Do podsmażonej cebuli z porem dodaj obrany czosnek, śmietanę i zmiksuj. Następnie dodaj parmezan, sól, pieprz i wymieszaj.
W naczyniu do zapiekania ułóż ziemniaki i kawałki dorsza.
Następnie zalej wszystko sosem z pora, przykryj pokrywką i zapiekaj półtorej godziny w temperaturze 180*C.
Gotową zapiekankę z ziemniakami, rybą i sosem z pora posyp posiekanym szczypiorkiem i pietruszką. Smacznego!