Jedwabiście maślana cebula i roztopiony ser na chrupiącej bagietce sprawią, że zmiękną Ci kolana. Ta zupa cebulowa, to hit!
Ten domowy przepis na zupę cebulową powali Cię na kolana! Zrobiona jest z doskonałej karmelizowanej cebuli i zwieńczona wyrazistymi smakami sera. Używając kilku niedrogich składników, otrzymujesz pyszną zupę.
Klasyczna francuska zupa cebulowa składa się tylko z kilku prostych składników, których podstawą jest cebula, bulion wołowy, wino, sos Worcestershire, przyprawy, oraz kromki bagietki i zapieczonego na nich sera. W moim przepisie zamiast wina używam cydru, który nadaje zupie wyjątkowy aromat.
Do przygotowania zupy cebulowej najlepiej użyć zwykłej żółtej odmiany cebuli. Aby podkreślić jej słodycz i dodać głębszego smaku, dodałam półwytrawny cydr. Sery powinny być wyraziste w smaku dlatego najlepiej sprawdzi się mieszanka serów: Cheddar, Mozzarelli i Parmezanu. W klasycznej zupie francuskiej rekomendowany jest bulion wołowy, ale można dodać inny aromatyczny, nie zmienia to zasadniczo smaku. Smak zupy buduje karmelizowana cebula, sos Worcestershire, cydr, tymianek i odrobina octu balsamicznego. Idealna harmonia smaków!
Jak karmelizować cebulę?
Kluczowe znaczenie dla smaku francuskiej zupy cebulowej ma prawidłowa karmelizacja cebuli. Szybkie zeszklenie, nawet na złoto, nie wystarczy. Cebula musi być w pełni skarmelizowana, aby uzyskać najgłębszy smak i kolor. To nie podlega negocjacjom. Dlatego należy ją cierpliwie smażyć, karmelizować minimum 45 minut i niezbyt często mieszać, bo wtedy nie zarumieni się. Pamiętaj, ten etap jest najważniejszy.
Zupa Cebulowa
Przepis krok po kroku

Przygotuj wszystkie składniki. Aby zupa cebulowa miała najlepszy smak, najlepiej użyć bulionu wołowego, ale możesz też dodać inny, swój ulubiony, również warzywny.
Mieszankę tartych wyrazistych w smaku serów wykorzystasz do zapieczenia ich na bagietce w piekarniku razem z zupą. Jeżeli nie masz naczynia do zapiekania pojedynczych porcji zupy, możesz również zapiec bagietkę z serem osobno i podać ją na osobnym talerzu.
Pokrój cebulę na cienkie paski. Rozgrzej masło w garnku, dodaj cebulę i podsmaż ją około 5 minut.
Następnie dodaj sól, cukier i smaż około 45 minut, aż cebula skarmelizuje się.
Zajmuje to trochę czasu, dlatego musisz uzbroić się w cierpliwość i mieszać od czasu do czasu, ale nie ciągle, bo inaczej nie zrumieni się. Nie warto skracać tego procesu, bo zupa straci wyjątkowy smak. To właśnie karmelizowana cebula jest najważniejszym składnikiem tej zupy.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cydr, sos Worcestershire, tymianek i gotuj 20 minut.
Tymianek najlepiej włożyć do sitka na zioła. Po zagotowaniu łatwo go wyjmiesz, a aromat zostanie.
Na koniec dodaj do zupy ocet balsamiczny i dopraw pieprzem. Przełóż porcję zupy do naczynia do zapiekania, połóż na wierzchu kromkę bagietki i obficie posyp mieszanką serów. Zapiekaj dotąd, aż na serze pojawią się brązowe plamki. Smacznego!
Ingredients
Directions
Przygotuj wszystkie składniki. Aby zupa cebulowa miała najlepszy smak, najlepiej użyć bulionu wołowego, ale możesz też dodać inny, swój ulubiony, również warzywny.
Mieszankę tartych wyrazistych w smaku serów wykorzystasz do zapieczenia ich na bagietce w piekarniku razem z zupą. Jeżeli nie masz naczynia do zapiekania pojedynczych porcji zupy, możesz również zapiec bagietkę z serem osobno i podać ją na osobnym talerzu.
Pokrój cebulę na cienkie paski. Rozgrzej masło w garnku, dodaj cebulę i podsmaż ją około 5 minut.
Następnie dodaj sól, cukier i smaż około 45 minut, aż cebula skarmelizuje się.
Zajmuje to trochę czasu, dlatego musisz uzbroić się w cierpliwość i mieszać od czasu do czasu, ale nie ciągle, bo inaczej nie zrumieni się. Nie warto skracać tego procesu, bo zupa straci wyjątkowy smak. To właśnie karmelizowana cebula jest najważniejszym składnikiem tej zupy.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cydr, sos Worcestershire, tymianek i gotuj 20 minut.
Tymianek najlepiej włożyć do sitka na zioła. Po zagotowaniu łatwo go wyjmiesz, a aromat zostanie.
Na koniec dodaj do zupy ocet balsamiczny i dopraw pieprzem. Przełóż porcję zupy do naczynia do zapiekania, połóż na wierzchu kromkę bagietki i obficie posyp mieszanką serów. Zapiekaj dotąd, aż na serze pojawią się brązowe plamki. Smacznego!