W upalne dni najlepiej się chłodzić, moczyć nogi w jeziorze, pić zimne lemoniady, jeść lody. No, ale co na obiad?! Na obiad najlepszy jest chłodnik! Ja mam dwa ulubione, chłodnik z botwinki na kefirze http://zielomania.pl/recipes/botwinka-chlodnik/ i pomidorowy chłodnik – gazpacho, przepis poniżej. Takie dania ze świeżych warzyw to bomba witaminowa, dostarczają wiele składników odżywczych, orzeźwiają, są sycące i bardzo smaczne. Na smak chłodnika ma wpływ jakość warzyw, z których jest zrobiony. Najlepsze będą oczywiście te z działki, albo z upraw ekologicznych. Gazpacho będzie pyszne tylko z dobrych, aromatycznych, słodkich pomidorów, nie da się tego smaku niczym zastąpić. Przygotowanie tej zupy jest bardzo proste, bo wystarczy drobno pokroić warzywa, wymieszać, a potem schłodzić w lodówce. Ocet balsamiczny i oliwa z oliwek podkreślają smak pomidorów, chilli dodaje lekkiej pikantności, zielona papryka chrupkości, a całość tworzy pyszne i lekkie danie na letnie upały. Chipsy kukurydziane nie są konieczne, ale ja bardzo lubię to połączenie, bo można dłużej delektować się smakiem pysznego gazpacho.
To najlepsze gazpacho, jakie kiedykolwiek jadłam! Przepis został przywieziony z podróży kulinarnej z Meksyku, a moim wkładem w tę recepturę jest odrobina octu balsamicznego i oliwa z oliwek, które cudownie podkręcają smak pomidorów. Pamiętajcie, że gazpacho musi być bardzo dobrze schłodzone, wtedy smakuje idealnie.

Przygotuj składniki. Najlepsze bedą pomidory podłużne tzw. śliwkowe, które zawierają dużo miąższu i mało pestek.
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, wydrąż pestki i pokrój w drobną kosteczkę.
Ogórka obierz ze skóry, wydrąż pestki i pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę drobno posiekaj. Czosnek wyciśnij przez praskę. Papryki wydrąż i pokrój w drobną kostkę.
Do dużej miski wlej sok pomidorowy, dodaj pokrojone warzywa, ocet balsamiczny, oliwę, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki na około 2 godziny.
Schłodzony chłodnik podawaj najlepiej z chipsami kukurydzianymi. Smacznego!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Najlepsze bedą pomidory podłużne tzw. śliwkowe, które zawierają dużo miąższu i mało pestek.
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, wydrąż pestki i pokrój w drobną kosteczkę.
Ogórka obierz ze skóry, wydrąż pestki i pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę drobno posiekaj. Czosnek wyciśnij przez praskę. Papryki wydrąż i pokrój w drobną kostkę.
Do dużej miski wlej sok pomidorowy, dodaj pokrojone warzywa, ocet balsamiczny, oliwę, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki na około 2 godziny.
Schłodzony chłodnik podawaj najlepiej z chipsami kukurydzianymi. Smacznego!