Żur i Żurek

Przepis na tradycyjny polski żur na zakwasie. Porady i najlepsze przepisy na żurek

Żur i żurek to dania, które zasługują na szczególne wyróżnienie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Żurek to jedna z najstarszych zup kuchni starosłowiańskiej, staropolskiej, jest produktem naszego regionu i naszego kręgu kulturowego Słowian północnych. Warto podkreślić, że nasi przodkowie spożywali ją zazwyczaj na śniadanie. Jeszcze pokolenie moich dziadków tak się odżywiało i uważam, że warto do takich nawyków powrócić. To naprawdę zdrowy starter na dzień dobry.

Zupa ŻUR powinna wrócić do łask i gościć na stołach nie tylko od święta. Bo chyba głównie kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi, no i może z górskimi schroniskami… Ta szara, kwaskowa zupa, której głównym składnikiem jest zakwas żytni, czyli sfermentowana mąka żytnia, stanowi bogate źródło składników mineralnych i witamin w tym: fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, manganu, cynku i selenu. Zawiera witaminę E, tiaminę (witamina B1), ryboflawinę (witaminaB2), niacynę (witamina B3), kwas pantotenowy (witamina B5) i pirydoksynę (witamina B6) i kwas foliowy (witamina B9). Zakwas żytni jest źródłem kwasu mlekowego, który ma zbawienny wpływ na metabolizm jelit. Badania naukowe dowodzą, że zakwas żytni jest pomocny dla naszego organizmu w walce z chorobami cywilizacyjnymi jak: cukrzyca, otyłość, depresja, nowotwory, choroby układu krwionośnego, czy choroby jelit. Zarówno żytnie pieczywo na zakwasie, jak i żur powinny stanowić stałe elementy współczesnej diety, dla odporności, urody, samopoczucia, dla zdrowia!

Jak zrobić pyszny żur? Najpierw trzeba mieć zakwas żytni i najlepiej zrobić go samemu. Jest to banalnie proste, zobaczcie sami poniżej przepis krok po kroku. Jeżeli jednak już zdecydujecie się na zakup zakwasu w sklepie, to zwróćcie uwagę na skład produktu, powinna być użyta mąka żytnia, a nie pszenno-żytnia.

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields1 Serving
Prep Time1 min

 900 ml wody
 150 g mąki żytniej Typ 2000
 3 ząbki czosnku
 2 liście laurowe
 3 ziela angielskie
 szczypta suszonego zakwasu chlebowego żytniego, łyżeczka żywego domowego zakwasu żytniego lub kawałek skórki chleba żytniego na naturalnym zakwasie

1

Jak zrobić zakwas na żurek? Bardzo prosto - minuta roboty i gotowe!
Przygotuj składniki. Woda powinna być przegotowana i ostudzona. Suszony zakwas chlebowy żytni można kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych. Jeżeli masz swój domowy, żywy, zakwas żytni, również możesz go użyć, wystarczy łyżeczka, możesz zamiennie dodać kawałek skórki chleba żytniego.

2

W szklanym słoju, albo naczyniu z kamionki, wymieszaj wszystkie składniki. Przykryj gazą lub bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do 6 dni. Zakwas może być już gotowy po czterech dniach, ale z każdym kolejnym dniem będzie bardziej kwaskowy i smaczniejszy. Zajrzyj do niego po trzech dniach, zbierz z wierzchu ewentualnie pianę i nie pozwól, żeby liście laurowe były wynurzone, bo może na nich powstać pleśń.

3

Podczas fermentacji mąka opadnie na dno słoika, dlatego przed użyciem zakwasu, dobrze go wymieszaj. Wyjmij przyprawy i przechowuj go w zamkniętym naczyniu w lodówce, przez około dwa tygodnie.
Jeżeli chcesz znowu przygotować porcję zakwasu, zamiast żytniej skórki od chleba, czy zakwasu piekarskiego, zostaw sobie trzy łyżki swojego zakwasu na żur i dodaj do niego resztę składników. Kiedyś na wsiach, zakwas na żur stał w specjalnym kamionkowym naczyniu w okolicach pieca i tylko się go uzupełniało. Częste jedzenie żuru jest bardzo zdrowe, dlatego warto mieć go na okrągło pod ręką.

Ingredients

 900 ml wody
 150 g mąki żytniej Typ 2000
 3 ząbki czosnku
 2 liście laurowe
 3 ziela angielskie
 szczypta suszonego zakwasu chlebowego żytniego, łyżeczka żywego domowego zakwasu żytniego lub kawałek skórki chleba żytniego na naturalnym zakwasie

Directions

1

Jak zrobić zakwas na żurek? Bardzo prosto - minuta roboty i gotowe!
Przygotuj składniki. Woda powinna być przegotowana i ostudzona. Suszony zakwas chlebowy żytni można kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych. Jeżeli masz swój domowy, żywy, zakwas żytni, również możesz go użyć, wystarczy łyżeczka, możesz zamiennie dodać kawałek skórki chleba żytniego.

2

W szklanym słoju, albo naczyniu z kamionki, wymieszaj wszystkie składniki. Przykryj gazą lub bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do 6 dni. Zakwas może być już gotowy po czterech dniach, ale z każdym kolejnym dniem będzie bardziej kwaskowy i smaczniejszy. Zajrzyj do niego po trzech dniach, zbierz z wierzchu ewentualnie pianę i nie pozwól, żeby liście laurowe były wynurzone, bo może na nich powstać pleśń.

3

Podczas fermentacji mąka opadnie na dno słoika, dlatego przed użyciem zakwasu, dobrze go wymieszaj. Wyjmij przyprawy i przechowuj go w zamkniętym naczyniu w lodówce, przez około dwa tygodnie.
Jeżeli chcesz znowu przygotować porcję zakwasu, zamiast żytniej skórki od chleba, czy zakwasu piekarskiego, zostaw sobie trzy łyżki swojego zakwasu na żur i dodaj do niego resztę składników. Kiedyś na wsiach, zakwas na żur stał w specjalnym kamionkowym naczyniu w okolicach pieca i tylko się go uzupełniało. Częste jedzenie żuru jest bardzo zdrowe, dlatego warto mieć go na okrągło pod ręką.

Zakwas na Żurek

Zakwas żytni zrobiony! To teraz potrzebny jest tylko aromatyczny bulion gotowany z dużą ilością warzyw i kości. Ja wykorzystuję po prostu mój tradycyjnie przygotowywany rosół drobiowy, ale świetnie też sprawdzi się wywar na żeberkach wieprzowych. Wegetarianie mogą oczywiście użyć swojego ulubionego bulionu warzywnego. Do tego jeszcze kilka klasycznych przypraw: suszone grzyby wzbogacą aromat, chrzan doda wyrazistości i ostrości, którą przyjemnie złagodzi odrobina słodkiej śmietany, na koniec szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu. Zobaczcie tutaj recepturę krok po kroku.

Tradycyjny Żur Wielkanocny

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyBeginner

Yields4 Servings
Prep Time10 minsCook Time40 minsTotal Time50 mins

 1 l bulionu
 500 ml zakwasu na żur
 100 g słoniny
 3 suszone grzybki
 sól i pieprz do smaku
 chrzan do smaku
 majeranek do smaku
 śmietana 30% do smaku
 natka pietruszki
Dodatki
 jajka ugotowane na twardo
 podsmażone ziemniaki
 biała kiełbasa

1

Przygotuj składniki.

2

Słoninę drobno pokrój i podsmaż na patelni. Słonina ma swój niepowtarzalny smak, można ją zastąpić ewentualnie wędzonym boczkiem.

3

Do bulionu dodaj grzyby i zagotuj. Mieszając dodawaj zakwas na żur, doprowadź do wrzenia często mieszając.

4

Do gotującej się zupy dodaj odsączone z tłuszczu skwarki. Gotuj 40 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na tłuszczu ze słoniny możesz podsmażyć pokrojone w plasterki ziemniaki i białą kiełbasę.

5

Żurek dopraw majerankiem, solą i pieprzem, chrzanem i śmietaną.

6

Do zupy dodaj ulubione składniki, a najlepiej wszystkie na raz! Posyp posiekaną natką pietruszki.

Ingredients

 1 l bulionu
 500 ml zakwasu na żur
 100 g słoniny
 3 suszone grzybki
 sól i pieprz do smaku
 chrzan do smaku
 majeranek do smaku
 śmietana 30% do smaku
 natka pietruszki
Dodatki
 jajka ugotowane na twardo
 podsmażone ziemniaki
 biała kiełbasa

Directions

1

Przygotuj składniki.

2

Słoninę drobno pokrój i podsmaż na patelni. Słonina ma swój niepowtarzalny smak, można ją zastąpić ewentualnie wędzonym boczkiem.

3

Do bulionu dodaj grzyby i zagotuj. Mieszając dodawaj zakwas na żur, doprowadź do wrzenia często mieszając.

4

Do gotującej się zupy dodaj odsączone z tłuszczu skwarki. Gotuj 40 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na tłuszczu ze słoniny możesz podsmażyć pokrojone w plasterki ziemniaki i białą kiełbasę.

5

Żurek dopraw majerankiem, solą i pieprzem, chrzanem i śmietaną.

6

Do zupy dodaj ulubione składniki, a najlepiej wszystkie na raz! Posyp posiekaną natką pietruszki.

Żur
Żur

Tak przygotowany żur jest zupą bardzo sycącą i pożywną. Można jednak przygotować lżejszą zupę ŻUREK, z mniejszą ilością zakwasu żytniego, a większą ilością warzyw. I tu otwiera się morze możliwości!

Lubicie rozgrzewająca zupę miso, albo ramen, które przygotowuje się na bazie bulionu i doprawia pastą miso ze specjalnie fermentowanej soi i ryżu? Ja proponuję polską wersję tego dania i zamiast pasty miso dodaję zakwas żytni na żur. Jest równie kwaskowy i odżywczy.

Wystarczy przygotować bazę zupy (na jedną porcję): do 250 ml aromatycznego bulionu dodaj 50 ml zakwasu żytniego i gotuj 5 minut. Następnie ułóż w misce ulubione składniki, na przykład: ugotowany makaron, listki botwinki, marchew, wodorosty Wakame, kiełki rzodkiewki, kapustę pekińską, szczypiorek, jajko ugotowane na twardo, sos sojowy do smaku i zalej gorącym żurkiem.

Żurek Przedwiośnie
Żurek z kiszonym jajkiem, makaronem ryżowym, selerem naciowym, kiełkami rzodkiewki, marchewką, kapustą pekińską, szczypiorkiem, listkami botwiny, doprawiony maggi

Aromatyczny bulion z zakwasem żytnim niech stanie się popularną zupą polską. Żurkiem, którego składniki będą odwzorowywać charakter pór roku, a sezonowe warzywa, mięsa, czy ryby, stworzą kontrasty pomiędzy kolorami, smakami i konsystencją. Zdrowo, kolorowo i z fantazją! Taką kuchnię lubię najbardziej. W takim żurku można się zakochać…





(Visited 627 times, 1 visits today)