
Dwa jabłka obrać, pokroić na małe cząstki i podsmażyć na patelni z odrobiną wody i szczyptą cukru. Ostawić do ostygnięcia.
Rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru i rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać trzy łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia, około 20 min.
Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę, dodać resztę cukru i kolejno żółtka.
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, stopione masło i ubite jajka. Mieszać delikatnie, aż składniki połączą się. Pozostawić do wyrośnięcia kolejne 20 min.
Do wyrośniętego ciasta dodać podsmażone, wystudzone jabłka. Delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać posypane cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.
Ingredients
Directions
Dwa jabłka obrać, pokroić na małe cząstki i podsmażyć na patelni z odrobiną wody i szczyptą cukru. Ostawić do ostygnięcia.
Rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru i rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać trzy łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia, około 20 min.
Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę, dodać resztę cukru i kolejno żółtka.
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, stopione masło i ubite jajka. Mieszać delikatnie, aż składniki połączą się. Pozostawić do wyrośnięcia kolejne 20 min.
Do wyrośniętego ciasta dodać podsmażone, wystudzone jabłka. Delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać posypane cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.